Domowy ketchup z cukinii – bez cukru

domowy ketchup

W tym roku posadziłam dwie sadzonki cukinii. Obie niemiłosiernie się rozrosły, dając dużo owoców. Już dwa razy robiłam domowy ketchup z cukinii, ale teraz przyszła pora na eksperymenty. Obecnie eksperymentuję z fiori di zucca, czyli smażonymi kwiatami cukinii, które pierwszy […]

Czytaj dalej

Migdałowe placuszki z malinami

Migdałowe placuszki z malinami

Rzadko jem słodkie śniadania, ale jak już mam sezonowe owoce i to jeszcze prosto z krzaka, to żal nie skorzystać.Tym razem postawiłam na świeże maliny, chociaż te placuszki wychodzą równie dobre z borówkami i kakao. Zwykłą mąkę zastąpiłam zmielonymi migdałami, […]

Czytaj dalej

Domowy ser topiony z kminkiem

domowy ser topiony

Są takie potrawy, które zawsze będą mi przypominać konkretne osoby. Kiedyś pisałam o tym, że mój dziadek był absolutnym mistrzem w przygotowaniu kapusty wigilijnej i nikt, do tej pory, go nie przebił. Prawda jest taka, że mój dziadek potrafił jeszcze […]

Czytaj dalej

Hiszpańska tortilla low carb

O tym, jakie cuda można wyczarować z kalarepy dowiedziałam się z bloga KetoRevy, która zachwyciła mnie swoimi pomysłami na placuszki (do złudzenia przypominające tradycyjne placki ziemniaczane) oraz smażone talarki (bliźniaczo podobne do talarków z ziemniaka). Dzięki niej, powstała hiszpańska tortilla […]

Czytaj dalej

Keto owsianka (siemianka czekoladowa)

Są takie dni, kiedy wstaję rano i nie mam ochoty na jajka ani parówki. Rzadko, ale jednak są. 😀 Wtedy szybkim, śniadaniowym rozwiązaniem może być keto owsianka, czyli siemianka czekoladowa, przygotowana na bazie mleka kokosowego i zmielonego siemienia lnianego z […]

Czytaj dalej

Maślany chlebek z oliwkami

maślany chlebek z oliwkami

W prasie, telewizji i internetach roi się teraz od porad (pseudo)specjalistów na temat budowania odporności, wybierania produktów, które wpływają na lepsze zdrowie, sięgania po konkretne suplementy, które mają zapewnić długie życie… Sama kiedyś napisałam artykuł o tym, jak dbać o […]

Czytaj dalej

Jajka faszerowane wątróbką

Jajka faszerowane wątróbką

Nie będę rozpisywać się po raz kolejny o zaletach spożywania wątróbki.  Wszystkie informacje znajdziecie tutaj. Ale jest jeszcze coś, o czym chciałam wspomnieć, biorąc pod uwagę proces przygotowania podrobów. Otóż, żeby jajka faszerowane wątróbką były źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, nie […]

Czytaj dalej

Gofry z buraka i amarantusa

gofry z buraka i amarantusa

Żelazo jest ważnym składnikiem diety (odpowiedzialnym za produkcję czerwonych krwinek i wspierającym pracę układu odpornościowego), o czym pisałam już tutaj. Na niedobory żelaza narażone są nastolatki, kobiety ciężarne i niemowlaki. Zbyt mała ilość żelaza w diecie może doprowadzić do częstych […]

Czytaj dalej

Placuszki z dyni – tylko trzy składniki

Placuszki z dyni

Są takie przepisy, które z dnia na dzień dołączają do grupy Ulubione. Zwłaszcza, jeśli ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a do ich zrobienia potrzeba dosłownie trzech produktów, z czego jeden jest sezonowym owocem lub warzywem. Wtedy w ciągu miesiąca, kilkukrotnie lądują […]

Czytaj dalej

Carpaccio z buraka na dwa sposoby

Carpaccio z buraka na dwa sposoby

Carpaccio z buraka to jedna z tych sałatek, którą najczęściej zamawiam w restauracji. Ćwikła to jedna z tych surówek, którą najczęściej nakładam na talerz, na imprezach rodzinnych i weselach. Frytki buraczane to jedno z tych dań, które najczęściej robię na […]

Czytaj dalej
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial