To już ten czas! Na łąkach, w lasach, a nawet w moim ogródku pojawiły się młode pokrzywy, które mogą wylądować na talerzu. To super alternatywa dla tych, którzy lubią dorzucić trochę zieleniny do obiadu, ale nie chcą korzystać z importowanej hiszpańskiej czy włoskiej sałaty. Nasza polska pokrzywa też się świetnie nada i wiosenna sałatka z mięsnymi pulpetami może zagościć na stole. Wystarczy, że sparzymy pokrzywy wrzątkiem i zneutralizujemy ich parzące właściwości. W smaku będą prawie neutralne, a dodatkowo, dostarczą nam innych właściwości odżywczych.

Pokrzywy rosną na ziemiach bogatych w sole mineralne, które znajdziemy w ich korzeniach. W liściach jest dużo chlorofilu oraz kwasów organicznych, jak mrówkowy, masłowy, glicerowy, octowy czy krzemowy. W roślinie znajdziemy też liczne witaminy: A, B2, C, E i K oraz pierwiastki jak wapń, żelazo, magnez czy krzem i sole mineralne.*
Herbata z pokrzywy jest polecana kobietom w ciąży, które unikają jedzenia podrobów czy czerwonego mięsa, a chcą zapewnić sobie odpowiednią podaż żelaza.
Pokrzywa wspomaga proces wydalania szkodliwych substancji z organizmu oraz usprawnia proces przemiany materii. Wpływa na budowanie odporności, zwłaszcza na infekcje. A co najważniejsze, zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, podnosi liczbę czerwonych krwinek.*

Wiosenna sałatka z mięsnymi pulpetami

Czego potrzebujemy? (3 porcje)
Ciasto:
– 200 g migdałów
– 2 jajka
– 20 g gumy guar
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka soli.

Farsz:
– 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka.

Sałatka:
– 100 g młodej pokrzywy
– 1 czerwona cebula
– 1 kalarepa
– sezam lub mak do posypnia
– oliwa z oliwek do polania (po 2 łyżki na porcję).

Wiosenna sałatka z mięsnymi pulpetami

Jak przygotowujemy?
Ciasto:
Migdały mielimy w malakserze lub blenderze na proszek. Możemy użyć migdałów łuskanych lub blanszowanych.
Przekładamy na stolnicę, wsypujemy gumę guar i sól, robimy wgłębienie, i wbijamy jajka. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto.

Farsz:
Do przygotowania farszu możemy użyć mięsa z kurczaka, na którym ugotowaliśmy wcześniej rosół. Jeżeli nie mamy w planach rosołu to możemy ugotować mięso w wodzie. Zalewamy zimną wodą, doprawiamy do smaku i gotujemy około 1 godzinę. Potem obieramy mięso za pomocą widelca i odstawiamy na bok, żeby przestygło. Potem mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze/blenderze.

Pulpety:
Ciasto dzielmy na mniejsze części i formujemy wilgotnymi rękami pulpety. Z powyższych składników otrzymamy około 15 sztuk pulpetów. W każdej kulce robimy wgłębienie i dokładamy po łyżeczce mięsnego farszu. Zagniatamy pulpeta.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pulpety partiami. Gotujemy 5 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

Sałatka:
Młodą pokrzywę przelewamy wrzątkiem, po czym dzielimy na drobne części. Wrzucamy do miseczek.
Dodajemy kalarepę pokrojoną w kostkę i posiekaną cebulę. Na wierzchu układamy ugotowane pulpety.
Sałatkę posypujemy ziarnami sezamu lub makiem i polewamy oliwą.

Wiosenna sałatka z mięsnymi pulpetami

Jedna porcja z 5 mięsnymi pulpetami ma jakieś 865 kcal, T: 71 g, W: 16 g i B: 35 g. Smacznego! 🙂

*A. Skarżyński, Zioła czynią cuda, Wyd. Comes, 1994

 

Zobacz również:

Naturalne sposoby na alergie – pokrzywa