Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim pojawiają się truskawki, maliny, poziomki, czereśnie… Do grupy owoców, dołączają też warzywa: brokuł, kalafior, kalarepa czy rabarbar. Nie trzeba się zastanawiać czy lepiej kupić gotową sałatkę w plastikowym pudełku albo mrożonkę w foliowym worku, czy sięgnąć po świeże produkty prosto z sadu, albo grządki. Latem nie ma co rozmyślać nad tym, czy warto jeść sezonowo, bo tak wychodzi zdrowiej, smaczniej i taniej!

Czy warto jeść sezonowo? Kalendarz warzyw i owoców.

Wybierając się na zakupy, można wcześniej zajrzeć do kalendarza sezonowości, żeby sprawdzić czy dane warzywa i owoce miały szansę same wyrosnąć na polu, czy może zostały wyhodowane w sztucznych warunkach i potraktowane opryskami, żeby szybciej dojrzały. Poniżej znajduje się lista sezonowych produktów, które są naturalnie dostępne w Polsce, w czerwcu.

WarzywaOwoceGrzyby i orzechy
Bakłażan
Brokuł
Brukiew
Burak ćwikłowy
Botwina
Cebula
Cebula dymka
Czosnek
Fasola
Groszek zielony
Kalafior
Kalarepa
Kapusta biała
Kapusta czerwona
Kapusta pekińska
Marchew
Ogórek
Pietruszka (korzeń)
Pomidor
Por
Rabarbar
Rzodkiewka
Sałata
Seler (korzeń)
Szczaw
Szpinak
Szparagi
Ziemniak
Agrest
Czereśnie
Gruszki
Jabłka
Maliny
Morwa
Porzeczka czerwona
Poziomki
Truskawki
Kurki
Orzechy włoskie
Orzechy laskowe
Pieczarki
Źródło: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Kalendarz sezonowości, http://produkty-tradycyjne.pl/kalendarz#
Czy warto jeść sezonowo? Sezonowe superfoods.

Jak widać powyżej, obecnie można nabyć szeroką gamę produktów, które będą zachwycać swoim smakiem, kolorem i aromatem. Dodatkowo, letnie warzywa i owoce, które niedawno zostały zebrane i porywają swoją świeżością, będę bogatym źródłem witamin.

Do sezonowych superfoods, zalicza się przede wszystkim maliny, truskawki, porzeczki i borówki.
Maliny i truskawki cenione są za zawartość kwasu elagowego, który wspiera układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami i wirusami, a dodatkowo wyróżnia się też działaniem przeciwzapalnym. Maliny są źródłem folianów i witamin z grupy B, a truskawki są dobrym źródłem witaminy C.
Porzeczki to dobre źródło polifenoli i wraz z innymi witaminami chronią organizm przed negatywnym wpływem zanieczyszczeń, docierających z żywności i środowiska. Dzięki ich działaniu, można zachować młody wygląd na dłużej.
Borówki również opóźniają starzenie się organizmu i dbają o zachowanie jędrnej skóry. Są dobrym źródłem witaminy C, E i K.*

Czy warto jeść sezonowo? Wiosna.

Każda pora roku rządzi się swoimi prawami, dlatego występuje różne zapotrzebowanie na konkretne produkty i przyprawy.

Wiosna to najlepszy czas na detoks i pozbycie się nadmiaru zanieczyszczeń z organizmu. Ten proces można wspomóc dzięki piciu ziołowych naparów na bazie imbiru, krwawnika albo czarnego bzu. W usuwaniu  substancji, zalegających w narządach i tkankach, powinna, pomóc również młoda pokrzywa i mniszek lekarski, z których można przygotowywać sałatki. Wiosną najlepiej jadać lekkie posiłki, bazując na sezonowych warzywach i ziołach, np. tymianku, majeranku, bazylii, szałwii oraz szparagach, młodej marchewce czy zielonych warzywach liściastych. Świetnie sprawdzą się też suche pokarmy, zwłaszcza kasze, np. jaglana, gryczana oraz pseudozboża, np. komosa ryżowa i amarantus. Najlepiej unikać ciężkich posiłków, bogatych w tłuszcze.**

Czy warto jeść sezonowo? Lato.

Latem warto sięgać po sezonowe zboża oraz warzywa i owoce w postaci surowej, np. owoce jagodowe i winogrona, arbuzy czy brzoskwinie. Dania można doprawiać ziołami, np. oregano, miętą i bazylią, żeby nadać im świeżości i lekkości. Lepiej przygotowywać sałatki niż ciężkie dania, zwłaszcza mocno doprawione. Niewskazane są ostre przyprawy i nadmiar soli, które mogą dodatkowo rozgrzewać organizm. Do picia najlepiej sprawdzi się woda, która będzie przeważać nad herbatą, kawą i alkoholem, które też powodują wewnętrzne wytwarzanie ciepła.**

Czy warto jeść sezonowo? Jesień.

Jesienią sprawdzi się cała paleta smaków, od gorzkiego, przez słodki, słony i ostry. Warto dopasować codzienny jadłospis do zmiennej pogody. Świetnie sprawdzą się sezonowe owoce i warzywa, zwłaszcza dynia oraz przyprawy, np. kardamon, czarny pieprz, anyż, kozieradka czy imbir. Zaleca się też korzystanie ze zbóż i kasz, np. gryki, jęczmienia, orkiszu czy ryżu.**

Czy warto jeść sezonowo? Zima.

Zimą potrzeba więcej energii, która jest spożytkowana na ogrzewanie się organizmu, dlatego lepiej wybrać gotowane, pieczone czy duszone potrawy, a surówki i sałatki podawać z dodatkiem oleju. Warto sięgać po warzywa odporne na niskie temperatury, np. brukselkę, pora, brokuły, cebulę, seler czy rzepę. Świetnie sprawdzą się też rośliny strączkowe, np. ciecierzyca oraz pestki i kasze, np. gryczana, jęczmienna czy orkiszowa. Dania można przyprawiać, najlepiej dbając o zachowanie ostrego, gorzkiego i słonego smaku. Jednocześnie zaleca się, żeby nie przedobrzyć z rozgrzewającymi potrawami, bo spożywanie ich w zbyt dużej ilości może wywołać antagonistyczną reakcję. Jeżeli ciepło zostanie przekazane na zewnątrz i w górę to zadba o ocieplenie tylko tkanek zewnętrznych, przez co zwiększy się odczuwanie zimna. W łatwy sposób można doprowadzić do szybkiego wychłodzenia się, jeśli skok temperatury będzie zbyt gwałtowny.**

Czy warto jeść sezonowo? Podsumowanie.

Decydując się na sezonowe produkty nie warto popadać w skrajności. Kalendarz sezonowości może być przydatny na zakupach, zwłaszcza w supermarketach, oferujących niektóre warzywa i owoce przez cały rok. Dzięki zerknięciu w kalendarz, można wybrać produkty o najwyższej jakości i najlepszym smaku.
Pomocna może być wycieczka na targ, gdzie sprzedawcy najczęściej oferują warzywa i owoce, które miały szansę naturalnie wyrosnąć o danej porze roku.

Warto słuchać własnej intuicji i wybierać różne potrawy i smaki o każdej porze roku. Zimą lepiej sięgać po rozgrzewające posiłki z dodatkiem tłuszczu, a latem postawić na świeże i lekkie sałatki, korzystając z sezonowych warzyw i owoców.

czy warto jeść sezonowo

*IZZ, Lidl, Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce. Wyd Lild 2018, s. 22
**FoodForum, Dieta na każdą porę roku. Co jeść latem, a co zimą? Jak jeść sezonowo?, https://www.food-forum.pl/informacje_prasowe/400/dieta-na-kazda-pore-roku-co-jesc-latem-a-co-zima-jak-jesc-sezonowo.html