Maślany chlebek z oliwkami

maślany chlebek z oliwkami

W prasie, telewizji i internetach roi się teraz od porad (pseudo)specjalistów na temat budowania odporności, wybierania produktów, które wpływają na lepsze zdrowie, sięgania po konkretne suplementy, które mają zapewnić długie życie… Sama kiedyś napisałam artykuł o tym, jak dbać o […]

Read More

Jajka faszerowane wątróbką

Jajka faszerowane wątróbką

Nie będę rozpisywać się po raz kolejny o zaletach spożywania wątróbki.  Wszystkie informacje znajdziecie tutaj. Ale jest jeszcze coś, o czym chciałam wspomnieć, biorąc pod uwagę proces przygotowania podrobów. Otóż, żeby jajka faszerowane wątróbką były źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, nie […]

Read More

Gofry z buraka i amarantusa

gofry z buraka i amarantusa

Żelazo jest ważnym składnikiem diety (odpowiedzialnym za produkcję czerwonych krwinek i wspierającym pracę układu odpornościowego), o czym pisałam już tutaj. Na niedobory żelaza narażone są nastolatki, kobiety ciężarne i niemowlaki. Zbyt mała ilość żelaza w diecie może doprowadzić do częstych […]

Read More

Placuszki z dyni – tylko trzy składniki

Placuszki z dyni

Są takie przepisy, które z dnia na dzień dołączają do grupy Ulubione. Zwłaszcza, jeśli ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a do ich zrobienia potrzeba dosłownie trzech produktów, z czego jeden jest sezonowym owocem lub warzywem. Wtedy w ciągu miesiąca, kilkukrotnie lądują […]

Read More

Carpaccio z buraka na dwa sposoby

Carpaccio z buraka na dwa sposoby

Carpaccio z buraka to jedna z tych sałatek, którą najczęściej zamawiam w restauracji. Ćwikła to jedna z tych surówek, którą najczęściej nakładam na talerz, na imprezach rodzinnych i weselach. Frytki buraczane to jedno z tych dań, które najczęściej robię na […]

Read More

Wytrawne placuszki z awokado

Wytrawne placuszki z awokado

W internetach, po wpisaniu hasła: placuszki, wyskakują: lekkie i puszyste, delikatne i kremowe, z owocami, posypane cukrem pudrem, polane bitą śmietaną albo syropem klonowym, słodkie warianty na śniadanie. Nawet jeśli zawierają mniej cukru, to nadal pojawiają się w towarzystwie dżemu […]

Read More

Konfitura z moreli bez cukru

Konfitura z moreli bez cukru

Jak nie dodasz cukru to Ci się zepsuje! Odkręcisz wieczko, zobaczysz pleśń i wszystko pójdzie na marne! – ile razy już to słyszałam. Trochę prawdy w tym jest, zarówno cukier jak i sól są świetnymi konserwantami, ale próbować zawsze można. […]

Read More

Domowy pasztet z wątróbki i batata

Domowy pasztet z wątróbki

Nadszedł magiczny czas rozszerzania diety mojego syna, dlatego na blogu będą pojawiać się też przepisy przeznaczone dla niemowlaków. Przy drobnej modyfikacji, cała rodzina będzie mogła korzystać z przyrządzonych posiłków. Na pierwszy rzut, przygotowałam domowy pasztet z wątróbki i batata, który […]

Read More

Pasta rybna z makreli

pasta rybna z makreli

Znalezienie dobrej ryby w sklepie jest sztuką. W końcu dużo mówi się o parszywej 12-stce wylistowanej przez Food&Water Watch (klik), gatunków których najlepiej unikać w codziennej diecie. Do tego dochodzą jeszcze ryby hodowlane albo te złowione w Morzu Bałtyckim, które […]

Read More

Keto krakersy – serowe i chrupiące

Keto krakersy

W naszym domu nie ma chleba. To dziwne, żeby w polskim domu nie było chleba. Ostatnio nawet złapałam się na tym, że chleb nie istnieje w mojej świadomości. Serio! Mieliśmy mieć gości i wymyśliłam sobie dwie pasty (w domyśle kanapkowe), […]

Read More
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial