Zauważyłam, że niewiele osób traktuje zupę na poważnie. Jako pierwsze danie, wstęp do głównego posiłku to i owszem. Ale jako osobne, wartościowe i sycące danie to już niekoniecznie.A ja mam dla Was przepis na zupę, która może być pełnowartościowym obiadem. […]
Czytaj dalejKiedy zaczynałam swoją przygodę z dietą ketogeniczną to pomyślałam sobie: “o Boże! Już nigdy więcej nie zjem naleśników.” 😀Jak się później okazało, zrobienie naleśników w wersji niskowęglowodanowej to żaden problem. Wystarczą jajka i mleczko kokosowe. Tylko potem pojawiło się inne […]
Czytaj dalejBardzo się ucieszyłam, kiedy moja znajoma zapytała, czy potrzebuję dyni. Rok wcześniej, kupiłam kilka sztuk od jej rodziców, którzy na części działki, wyhodowali dorodne okazy. Tym razem było tak samo, a nawet lepiej, bo miałam okazję wybrać, które główki wezmę […]
Czytaj dalejSchab w sosie chrzanowym skradł kiedyś Wasze serca. Ten przepis wrzuciłam do ebooka z przepisami dla niemowlaków. Zobacz tutaj.Okazało się, że smakował nie tylko niemowlakom. Jedna z mam napisała do mnie, że ten obiad był jednym z najlepszych obiadów od […]
Czytaj dalejTo jeden z moich ulubionych letnich posiłków. Umówmy się, pomidory nigdy nie smakują tak dobrze, jak latem, kiedy dojrzewają w pełnym słońcu. I można zebrać je prosto z krzaka. Dlatego, zupa-krem z pieczonych pomidorów też najlepiej smakuje latem. Chcąc odczarować […]
Czytaj dalejKiedy przygotowuję rybę to najczęściej nacieram ją solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję na wierzch masło klarowany i włączam piekarnik. Po kilkunastu minutach filety są upieczone, a ja mam gotowy obiad. Natomiast gotowaną rybę robiłam chyba drugi raz […]
Czytaj dalejKiedy mój kolega, Francuz, przygotowywał na imprezę swoje popisowe danie – quiche lorraine – zastanawiałam się, co sprawia, że to tak obłędnie smakuje. Teraz już wiem, że to sprawka boczku i sera mascarpone, które świetnie wpisują się w dietę ketogeniczną. […]
Czytaj dalejOstatnio sporo eksperymentuję z tworzeniem tradycyjnych dań kuchni europejskiej, ale w wersji niskowęglowodanowej. Tak też narodził się pomysł na włoskie spaghetii low carb, gdzie pszenny makaron, zastąpiłam mieszanką sera i żelatyny. Wyglądem, do złudzenia, przypomina tradycyjną pastę. Ser, którego użyłam […]
Czytaj dalejTo już ten czas! Na łąkach, w lasach, a nawet w moim ogródku pojawiły się młode pokrzywy, które mogą wylądować na talerzu. To super alternatywa dla tych, którzy lubią dorzucić trochę zieleniny do obiadu, ale nie chcą korzystać z importowanej […]
Czytaj dalejKeto pizza zwykle kojarzy się z przygotowaniem spodu na bazie surowego kalafiora, tartej cukinii albo ciasta z mąki migdałowej i mozzarelli. Wszystkie te możliwości już przerabiałam, ale żadna z nich wyjątkowo nie przypadła mi do gustu. Smak kalafiora był mocno […]
Czytaj dalej