Tarta na spodzie z batata

tarta na spodzie z batata

Jak zachęcić dzieci do próbowania nowych smaków? Najlepiej zaprosić je do wspólnego gotowania. Kajtek nie jest typem niejadka, ale ma swoje kulinarne preferencje, zwłaszcza w kontekście struktury potraw: warzywa pokrojone w słupki darzy większą tolerancją niż te w kształcie talarków. […]

Read More

Zielona zupa-krem

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
zielona zupa-krem

Ostatnio rozmawiałam ze znajomym kucharzem, jak to nie potrafimy wykorzystać kupionego jedzenia, które zalega na półce w lodówce. Zamiast szukać sposobów na przygotowanie obiadu z resztek, wymyślamy znane potrawy i idziemy do sklepu po nowe składniki. Tylko po co? Większość […]

Read More

Zupa-krem z dyni piżmowej

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Zupa-krem z dyni piżmowej

Zupa-krem to moje ulubione danie, które serwuję średnio raz w tygodniu. Przy okazji robię szybkie czyszczenie lodówki i przemycam w zupie lubiane, i nielubiane warzywa.  Do tego dodaję domowy bulion (zamrożony w woreczkach strunowych na czarną godzinę) i coś chrupiącego […]

Read More

BLW pieczeń z rosołowych resztek

blw pieczeń

Była niedziela. Na obiad był rosół. Część rosołu zjedliśmy, ale część została (złośliwi twierdzą, że będzie dobrą bazą do przygotowania pomidorówki). Tylko co zrobić z najmłodszymi członkami rodziny, którzy nie podzielają naszej szczerej i prawdziwej miłości do gorącego bulionu z […]

Read More

Chłodnik litewski bez laktozy

Chłodnik litewski bez laktozy

Przygotowanie zupy to bardzo prosta sprawa. Wystarczy, że wrzucimy do garnka kawałek kości, wszystkie warzywa, które mamy w lodówce, doprawimy całość ziołami albo solą i pieprzem, i będziemy cierpliwie czekać. Potem dostaniemy gorący talerz naszej wariacji na temat zupy jarzynowej. […]

Read More

Pieczone pulpety z batata i cieciorki

Kolejna propozycja dla najmłodszych biesiadników: pieczone pulpety z batata i cieciorki, czyli szybki i łatwy sposób na przemycenie strączków w diecie dziecka. Inne, przydatne triki znajdziemy w książce Julity Bator Zamień chemię na jedzenie. Autorka wspomina, że rośliny strączkowe można […]

Read More

Makaron z fasoli z bazyliowym pesto

Makaron z fasoli

Poniżej kolejny dowód na to, że eksperymentowanie się opłaca. Miałam ochotę na klasyczne bazyliowe pesto. Ale rzadko kiedy mam w szafce orzeszki pini, a w lodówce parmezan. Z orzeszkami to żaden problem, bo można zastąpić je pestki, np. dyni, których […]

Read More

Pulpety ze szpinaku i soczewicy

Pulpety ze szpinaku i soczewicy

Rośliny strączkowe należą do tej grupy produktów, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Moja miłość jest trochę niejednoznaczna, bo o ile uwielbiam i soczewicę, i ciecierzycę to nie mogę patrzeć na fasolę, groch i bób. Trudno, nie można lubić wszystkiego, […]

Read More

Pulpety z indyka w sosie szpinakowym

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Pulpety z indyka w sosie szpinakowym

Usłyszałam ostatnio, że używanie mrożonek w kuchni jest niezdrowe. A ja, swój przepis na pulpety z indyka w sosie szpinakowym, oparłam w większości na produktach mrożonych. Dlaczego? Po pierwsze, kupowanie mrożonych warzyw w zimie jest dużo bezpieczniejszą opcją niż nabywanie […]

Read More

Pieczeń wieprzowa wg rodzinnej receptury

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Pieczeń wieprzowa

Rok temu podzieliłam się z Wami pomysłem na Kapustę wigilijną to teraz przyszedł czas na świąteczny obiad. Królować będzie pieczeń wieprzowa! Przepis znowu pochodzi z rodzinnej tradycji, ale jest tak dobry, że warto pokazać go światu. Ma co najmniej kilka […]

Read More
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial