Pieczone pulpety z batata i cieciorki

Kolejna propozycja dla najmłodszych biesiadników: pieczone pulpety z batata i cieciorki, czyli szybki i łatwy sposób na przemycenie strączków w diecie dziecka. Inne, przydatne triki znajdziemy w książce Julity Bator Zamień chemię na jedzenie. Autorka wspomina, że rośliny strączkowe można […]

Read More

Makaron z fasoli z bazyliowym pesto

Makaron z fasoli

Poniżej kolejny dowód na to, że eksperymentowanie się opłaca. Miałam ochotę na klasyczne bazyliowe pesto. Ale rzadko kiedy mam w szafce orzeszki pini, a w lodówce parmezan. Z orzeszkami to żaden problem, bo można zastąpić je pestki, np. dyni, których […]

Read More

Pulpety ze szpinaku i soczewicy

Pulpety ze szpinaku i soczewicy

Rośliny strączkowe należą do tej grupy produktów, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Moja miłość jest trochę niejednoznaczna, bo o ile uwielbiam i soczewicę, i ciecierzycę to nie mogę patrzeć na fasolę, groch i bób. Trudno, nie można lubić wszystkiego, […]

Read More

Pulpety z indyka w sosie szpinakowym

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Pulpety z indyka w sosie szpinakowym

Usłyszałam ostatnio, że używanie mrożonek w kuchni jest niezdrowe. A ja, swój przepis na pulpety z indyka w sosie szpinakowym, oparłam w większości na produktach mrożonych. Dlaczego? Po pierwsze, kupowanie mrożonych warzyw w zimie jest dużo bezpieczniejszą opcją niż nabywanie […]

Read More

Pieczeń wieprzowa wg rodzinnej receptury

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Pieczeń wieprzowa

Rok temu podzieliłam się z Wami pomysłem na Kapustę wigilijną to teraz przyszedł czas na świąteczny obiad. Królować będzie pieczeń wieprzowa! Przepis znowu pochodzi z rodzinnej tradycji, ale jest tak dobry, że warto pokazać go światu. Ma co najmniej kilka […]

Read More

Karkówka zapiekana z warzywami

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Karkówka zapiekana z warzywami

Kiedy odstawiłam produkty zbożowe, a zwłaszcza pszenicę, zaczęłam szukać alternatyw do przygotowania warzyw, głównie zamiast tradycyjnego makaronu. Na początku polubiłam się z cukinią, którą przyrządzałam z mięsem mielonym i sosem (przepis) oraz jako lasagne (przepis), potem próbowałam swoich sił z […]

Read More

Makaron z kurkami, bekonem i oscypkiem

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad

Po naszym zeszłotygodniowym wyjeździe do Zakopanego zapełniliśmy lodówkę po brzegi. Znalazły się w niej regionalne przysmaki, sprzedawane lokalnie w każdej budce, na każdej ulicy miasta. Po otworzeniu drzwi, unosił się też charakterystyczny wędzony zapach. Skąd się wziął? Oczywiście pojawił się […]

Read More

Kotlety z dyni w orzechowej panierce

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Kotlety z dyni

Staram się korzystać z sezonowych owoców i warzyw, bo tak szybko znikają… Co prawda, gromadzę zapasy, zarówno w zamrażarce jak i zapasteryzowanych słoikach, żeby mieć, co jeść w zimie. Do tego, na bieżąco, wykorzystuje je do nowych przepisów. Dzisiaj do […]

Read More

Placki z marchewki i cukinii z gulaszem

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Placki z marchewki

Często spotykam się ze stwierdzeniem, że tłuszcze nasycone (zwierzęce) są dla nas złe. Zdanie to jest przedstawiane niczym prawda objawiona, której nie trzeba poprzeć rzetelnymi faktami, danymi czy wykresami, odpowiednio uargumentować. Do tego, w telewizji przewijają się reklamy tłuszczów roślinnych, […]

Read More

Grillowane sardynki z masłem czosnkowym

  • Post By:
  • Date:
  • Category: Obiad
Grillowane sardynki

Każdego dnia przekonuję się o tym, jakie pozytywy wiążą się z mieszkaniem na wsi, a już na pewno z posiadaniem własnego ogródka. Oczywistych nie muszę chyba wymieniać: zrywanie świeżej sałaty na śniadanie, robienie przetworów z najbardziej bio, eko i organic […]

Read More
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial