Zauważyłam, że niewiele osób traktuje zupę na poważnie. Jako pierwsze danie, wstęp do głównego posiłku to i owszem. Ale jako osobne, wartościowe i sycące danie to już niekoniecznie.
A ja mam dla Was przepis na zupę, która może być pełnowartościowym obiadem. To zupa dyniowa z pulpetami.

Do tradycyjnej zupy najczęściej wrzucamy ziemniaki, ryż albo makaron, żeby była gęstsza i bardziej sycąca. Z kolej do zupy-krem dorzucamy garść groszku ptysiowego albo chrupiących grzanek. I jesteśmy zadowoleni.

Tylko jak przerobić taką zupę na keto obiad? Ja mam kilka sprawdzonych sposobów.

Często dorzucam do zupy “lane kluski”, które robię dokładnie tak samo jak tradycyjne, tyle że z samych jajek lub żółtek.

Innym razem, najpierw smażę naleśniki, które potem kroję w cienkie paski i dorzucam do zupy na kształt makaronu.

Jeżeli mam ochotę na zupę z “ryżem” to ścieram na tarce kalafiora, który świetnie taki ryż udaje.

A najprostszym z możliwych rozwiązaniem jest dorzucenie do zupy porcji mięsa, np. pulpetów, na które przepis znajdziecie poniżej.

Zupa dyniowa z pulpetami

Czego potrzebujemy? (5 porcji)
– 1 średnią dynię
– 750 ml domowego bulionu
– 250 ml mleka migdałowego
– 1 kg mięsa mielonego, np. z karkówki wieprzowej
– 2 jajka
– 20 g płatków drożdżowych, np. Look Food
– 20 łuski babki jajowatej
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy: kurkuma, ostra i wędzona papryka, sól.

Zupa dyniowa z pulpetami

Jak przygotowujemy?
Zaczynamy od przyrządzenia purée z dyni.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię kroimy na ćwiartki i wydrążamy środek razem z pestkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy i studzimy. Potem wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i blendujemy na gładki mus.
Ze średniej wielkości dyni, możemy przygotować ok 800 g purée.

Przekładamy puree z dyni do garnka, dolewamy domowy bulion i mleko migdałowe. Doprawiamy do smaku kurkumą i solą, i zagotowujemy.

Bierzemy się za pulpety!
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (termoobieg).
Do miski wbijamy jajka wsypujemy babkę jajowatą, płatki drożdżowe. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek Potem dorzucamy zmieloną karkówkę wieprzową i doprawiamy do smaku szczyptą ostrej i wędzonej papryki oraz solą. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, po czym formujemy pulpety.

Pulpety układamy na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut.

Gotowe pulpety przekładamy do głębokiego talerza i zalewamy zupą.

zupa dyniowa z pulpetami

Jedna porcja zawiera 640 kcal, T: 37 g, W: 16 g i B: 54 g. Smacznego!

Zobacz również:

PIECZONE KOPYTKA Z DYNI


CIASTO DYNIOWE Z KREMEM KAWOWYM