Znalazłam ostatnio w kuchennej szafce błonnik jabłkowy. I długo zastanawiałam się, do czego by go użyć. Wybrałam truskawkowe babeczki z delikatną polewą, bo sezon na truskawki zaczął się na dobre.

Błonnik jabłkowy sprawił, że babeczki nabrały delikatnego brązowego koloru, a ich smak był bardziej słodki. Właściwie można by całkiem pominąć ksylitol, ale ja dodałam go trochę więcej, bo babeczki przygotowałam dla całej rodziny. A reszta domowników preferuje jednak słodsze desery. 😀

Truskawkowe babeczki z delikatną polewą

Czego potrzebujemy? (12 sztuk)

Do przygotowania babeczek:
– 60 g mąki kokosowej
– 60 g mąki migdałowej
– 40 g błonnika jabłkowego (np. Witpak)
– 50 g oleju kokosowego nierafinowanego
– 4 jajka
– 50 g ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g truskawek
– sól.

Do przygotowania polewy:
– 100 g truskawek
– 150 g kremowego twarogu
– 1 łyżeczka żelatyny
– woda.

Truskawkowe babeczki z delikatną polewą

Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni (opcja grzania góra-dół).
Jajka wyjmujemy z lodówki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąk. Dodajemy błonnik. Mieszamy razem.
W drugiej misce ucieramy żółtka razem z ksylitolem. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Znowu mieszamy.

Potem wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do dokładnego połączenia. Na samym końcu dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy.

Dorzucamy do masy pokrojone w plasterki truskawki.

Wyjmujemy foremki, wykładamy papierowem do pieczenia i wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Z podanej ilości składników przygotowujemy około 12 babeczek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min. Potem zostawiamy w uchylonym piekarniku na kilka min. Wyjmujemy i czekamy aż przestygną.

Pozostałe truskawki blendujemy na gładki mus. Dorzucamy kremowy serek i całość mieszamy.
Do osobnego naczynia dodajemy 2 łyżki gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Czekamy aż przestygnie. Potem łączymy żelatynę z truskawkową polewą.

Wkładamy polewę do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć. Kiedy polewa lekko stężeje, dekorujemy nią babeczki.

Jedna sztuka ma jakieś 151 kcal, T: 11 g, W: 1 g i B: 6,3 g. Smacznego!

Zobacz również:

BEZGLUTENOWE BABECZKI Z KREMEM