Mój luby zapytał ostatnio, czy jak już się do niego wprowadzę to zawsze będziemy jeść owsiankę na śniadanie i to bez cukru. 😀 Bardzo mnie tym rozbawił, więc ku przekorze, na pierwszej pozycji pojawia się jaglanka. Moja odpowiedź brzmiała mniej więcej tak: Nie, ale na pewno przestaniesz jeść w pracy smażoną rybę i frytki w każdy piątek, bo będziesz maszerował z kaszą gryczaną w pudełku. Szczegóły się jeszcze ustali, ale plan na healthy lifestyle powoli wdrażamy.
Wracając do jadłospisu, bardzo cieszę się, że nadszedł czas truskawek, czereśni, rabarbaru, kalarepy i innych moich ulubionych przekąsek. Zawsze z powodzeniem można je dołączyć do lunchu. A co najważniejsze – kupić na każdym pobliskim straganie i schrupać niemyte po drodze do domu. Fakt, średnio higieniczne, ale od czasu do czasu może nam nie zaszkodzi.
Jeden wynalazek chcę Wam szczególnie polecić, jeżeli jeszcze nie próbowaliście – muffiny jajeczne. Zdziwiłam się, że jajka z piekarnika mogą tak fantastycznie smakować, a na ich korzyść przemawia fakt, że do środka napakujemy, co nam się żywnie podoba. Nawet mój tata, który sceptycznie podchodzi do kulinarnych pomysłów, został ich fanem.
Przed Wami moje przykładowe posiłki. Bierzcie i jedzcie. 😉
Fit jadłospis – Śniadania:
Płatki jaglane na mleku z masłem orzechowym i suszonymi bananami
Jajecznica na świeżych pomidorach z suszoną bazylią
Puszysty omlet z lekkim twarogiem i pomarańczą
Ciasto francuskie z serem feta i suszonymi pomidorami
Omlet z pieczonymi jabłkami i rodzynkami
Fit jadłospis – Przekąski:
Sok wielowarzywny na ciepło z suszoną bazyliąMango i wafle ryżowe
Pomarańcza z jogurtem naturalnym
Fit jadłospis – Obiady:
Makaron orkiszowy z dynią, marchewką, cebulą i cynamonemZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kukurydzą, kurczakiem i fetą
Ryż basmati ze smażonymi krewetkami i razowy placek
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, kukurydzą i mozzarellą
Makaron orkiszowy z brokułami, cieciorką i mascarpone
Fit jadłospis – Kolacje:
Sałatka z ogórka, pomidora, papryki, szynki, jajka i szczypiorkuMuffiny jajeczne z drobiowym kabanosem i pietruszką
Wędzona makrela, tosty i sałatka
Pumpernikiel zapiekany z jajkiem, mozzarellą i szczypiorkiem
Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar