Dzisiaj na stole zagości alternatywa dla klasycznego sernika na kruchym spodzie. Moja wersja nie zawiera ani cukru, ani twarogu, ani nawet nie wymaga ugniatania ciasta. Wszystko robi się samo. Prawie. 🙂

Wiele osób zachwyca się możliwością zrobienia spodu na bazie herbatników i masła. Te pierwsze wystarczy pokruszyć, a to drugie rozpuścić na patelni. Na koniec połączyć. Mało roboty, ale pamiętajmy, że herbatniki zawierają mnóstwo cukru i nie są najzdrowszym elementem naszej diety. Dlatego stawiam na płatki owsiane, które dostarczą nam węglowodanów złożonych, czyli będą stopniowo uwalniać energię.

Czemu akurat tofu? Nie ma tutaj jakiejś wielkiej filozofii – po prostu miałam na nie ochotę. I w porównaniu do zwykłego twarogu, ma miękką i zbitą konsystencję, dlatego świetnie się nadaje.

Sernik z tofu – czego potrzebujemy? (12 kawałków)
– 100 gramów płatków owsianych
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu
– opakowanie naturalnego tofu
– 200 gramów jogurtu naturalnego
– 30 gramów rodzynek
– kilka kropel olejku migdałowego
– 50 gramów gorzkiej czekolady
– 20 gramów płatków migdałowych
sernik z tofu

Sernik z tofu – jak przyrządzamy?
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, wsypujemy płatki i podsmażamy. Dodajemy miód, najlepiej w płynnej postaci. Formę do ciasta natłuszczamy olejem i przekładamy płatki, które będą służyły jako spód. Jeżeli konsystencja nie chce kleić się ze sobą, należy dodać więcej oleju i/lub miodu.
Do naczynia przekładamy kostkę tofu, dodajemy jogurt naturalny i olejek migdałowy, po czym wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli zależy nam na tym, by pozbyć się grudek, tofu można uprzednio zemleć. Na koniec dodajemy do masy rodzynki i mieszamy. Przekładamy na uzyskany wcześniej spód i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 20 minut.

sernik z tofu

Kiedy wierzch ciasta się zarumieni, wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Kolejno rozpuszczamy w kąpieli wodnej kostki czekolady aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odkładamy na bok, pilnując, by polewa się nie zastygła. Kiedy będzie chłodniejsza, smarujemy przyrządzony wcześniej sernik z tofu. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałów.

sernik z tofu

Gotowe. Apetyczne ciastko w sam raz, kiedy przychodzi nieodparta ochota na coś słodkiego. Taki kawałek to zaledwie 160 kcal. Warto zgrzeszyć! 😉