Słyszałam kiedyś, że najlepszym sposobem na naukę gotowania jest kupowanie, co tydzień, nowego produktu. Może to być owoc, warzywo, mięso z krokodyla lub jajko od przepiórki. Nieważne, tylko w ten sposób możemy poszerzać swoje horyzonty, eksperymentować w kuchni, łączyć smaki. Dlatego, kiedy trafiłam na platany i to w dodatku w promocji – od razu zapakowałam je do koszyka!

Platan, czyli warzywny banan zawiera więcej skrobi, ale mniej cukru niż jego owocowy odpowiednik. Z reguły musi przejść obróbkę cieplną (gotowanie/smażenie), bo surowy nie smakuje najlepiej. Oryginalnie występuje oczywiście w krajach tropikalnych, gdzie często zastępuje naszego ziemniaka. Jest doskonałym źródłem potasu i błonnika.

DSC07032

Przyznam się bez bicia, że przygotowałam to danie przy okazji gotowania rosołu. Do wykonania farszu użyłam warzyw z wywaru i mięsa z kurczaka, na którym przyrządziłam bulion. Dzięki temu, spędziłam dosłownie kilka minut na wymieszaniu wszystkiego razem i doprawieniu do smaku. W przepisie podam Wam tę samą wersję, ale warzywa śmiało można usmażyć na patelni, a samo mięso ugotować. Efekt będzie ten sam. 😉

Platany mięsem nadziane – czego potrzebujemy (2 porcje)?
– 2 udka z kurczaka
– 2 dojrzałe platany (w ostateczności 2 banany)
– 1 korzeń pietruszki
– 1 por
– 1 pomidor
– 3 ząbki czosnku
– 50 ml przecieru pomidorowego
– do smażenia: olej kokosowy
– do podania: chutney i natka pietruszki

Platany mięsem nadziane – jak przyrządzamy?
Do farszu potrzebujemy zużyć ugotowane warzywa z przygotowanego wcześniej bulionu oraz gotowane mięso. Jeżeli chcecie zacząć od początku to najpierw nastawiamy wrzątek, w którym gotujemy udka z kurczaka, aż mięso będzie miękkie (około 30 min). Wrzątek solimy łyżeczką soli.
Kolejno na patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucamy pokrojonego w pierścienie pora oraz pietruszkę. Z pomidora ściągamy skórę, kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią oraz mieszamy z przecierem pomidorowym.
Kiedy kurczak się ugotuje, obieramy z niego widelcami mięso aż do kości i dodajemy do gotowych warzyw na patelnię. Smażymy razem kilka chwil.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Platany obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na pół i obsmażamy na złoty kolor. Potem ściągamy z patelni. Farsz rozdzielamy na pół i nakładamy na gotowe platany. Do smaku dodajemy jeszcze chutney i natkę pietruszki.

DSC07055

DSC07076

Gotowe! Porcja ze zdjęcia to 382 kcal, T: 9 g, W: 61 g, B: 16 g. Smacznego! 🙂