Wiosna w pełni, więc warto korzystać z jej dobrodziejstw, zwłaszcza, że na sklepowych półkach na dobre zagościły nowalijki – młoda rzodkiewka, ogórek, pomidory, szczypiorek… Wielokrotnie przyciągają nas swoim żywym kolorem i aż się proszą, żeby zapakować je do koszyka, i nadrobić niedobory witamin, które pozostały nam po zimie. Jaka by ona nie była. 🙂 Warto jednak pamiętać, że najlepszym miejsce do zakupu warzyw i owoców są stragany i targi, gdzie lokalni handlarze sprzedają produkty, które pieczołowicie uprawiają w szklarniach i na grządkach. Wtedy możemy być pewni, że pomidor jest taki błyszczący i czerwony, bo zakosztował słońca, a nie farby w sprayu. 😉
U mnie, jak zwykle, kolorowo, nowalijek w różnej odsłonie nie brakuje, a i jajka doczekały się na swoją kolej. To one królują ostatnimi czasy w moich śniadaniach jako źródło pełnowartościowego białka, które warto dostarczać organizmowi, zwłaszcza przy okazji wzmożonych treningów. Na szczęście, nie muszę martwić się o źródło ich pochodzenia (szczęśliwe/nieszczęśliwe kury), bo zawsze dostaję na wynos pełną wytłaczankę od mojej babci, a właściwie od najszczęśliwszych kurek na świecie. 😀 Cholesterolem też się nie przejmuję, tak długo jak spożywam kilka sztuk w tygodniu.
Na dalszym planie: kasze, ryże i kurczaki (tak, te od jajek), a także trochę słodkości w postaci sezonowych owoców. Na nie też warto się skusić, kiedy przychodzi pora, bo po pierwsze: wiadomo, że świeże, po drugie: wiadomo, że tańsze. 😉
Fit jadłospis – Śniadania:
Puszyste naleśniki z masłem orzechowym własnej roboty (banan, awokado, kakao, orzechy laskowe) Jogurt grecki z rzodkiewką i szczypiorkiem
Omlet cynamonowy z twarogiem i dżemem figowym
Jajecznica z cukinią, szynką i szczypiorkiem
Sałatka owocowa z jabłek, pomarańczy i rodzynek, polana jogurtem naturalnym
Fit jadłospis – Przekąski:
Plasterki jabłka i arbuza Roladki z grillowanej cukinii, faszerowane twarogiem ze słonecznikiem
Mus jabłkowy z jogurtem i powidłem
Kakaowe ciastka z otrębów żytnich
Cząstki pomelo i jabłka
Fit jadłospis – Obiady:
Makaron z cukinii z ajwarem i mielonym kurczakiem Roladka z kurczaka ze szpinakiem na dzikim ryżu
Placek z mąki razowej z warzywami i kurczakiem
Risotto pieczarkowe z kurczakiem
Kasza manna z truskawkami
Fit jadłospis – Kolacje:
Bułka grahamka z mozzarellą, pomidorami i kiełkami Pieczone frytki z batata
Sałata z kaszą pęczak, ogórkiem i pomidorem
Pumpernikiel z twarogiem, wędliną rzodkiewką i szczypiorkiem
Kasza jaglana z warzywami i prażoną ciecierzycą