Brownie pojawiło się już wśród moich przepisów. Było to chrupiące, czekoladowe ciasto na bazie awokado, nasion chia, maku i orzechów (klik). Natomiast dzisiaj mam dla Was zupełnie inną formę tego deseru. Poniżej przepis na brownie z gorzkiej czekolady, które jest delikatne i puszyste, ale nadal zachowuje swój oryginalny, wilgotny charakter i wręcz rozpływa się w ustach. 🙂

Brownie jest chyba najpopularniejszym ciastem w UK-eju, a już pewno można je spotkać w większość restauracji, zaglądając w menu. Z kolei forma serwowania smakołyku zależy tylko od fantazji szefa kuchni. My możemy zamówić brownie na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych, na zimno z musem owocowym lub jako dodatek do deseru lodowego, w postaci małych pokrojonych kawałków. Konsystencja ciasta też bywa bardzo różna. Czasami dostaniemy mocno czekoladowy kawałek, który po przekrojeniu wygląda jak popularna krówka. Innym razem, ciasto do złudzenia przypomina naszego murzynka. Wszystko zależy od tego czy w przepisie pojawia się czekolada, a jeśli tak, to w jakiej ilości. 😀

U mojej recepturze, gorzka czekolada odgrywa najważniejszą rolę i sprawia, że brownie nabywa właściwej, ciemnobrązowej barwy. Wykonanie jest dziecinnie proste, a smak niezapomniany. Spróbujcie sami. 😉

Brownie z gorzkiej czekolady

Czego potrzebujemy? (keksówka)
– 100 g mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków)
– 4 jajka
– 200 g gorzkiej czekolady min. 70% zawartości kakao
– 120 g świeżych malin
– 50 g miodu
– 50 g oleju kokosowego nierafinowanego
– 5 g sody oczyszczonej

Brownie z gorzkiej czekolady

Jak przygotowujemy?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra- dół).
Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy trzepaczką aż otrzymamy delikatną pianę.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą wkładamy do większej miski z wrzącą wodą, mieszamy co jakiś czas, aż czekolada zmieni postać na płynną).
Maliny myjemy pod bieżącą wodą, a następnie blendujemy na gładki mus. Mus wlewamy do miski z jajek, całość dokładnie mieszając. Kolejno dodajemy miód oraz olej kokosowy i znowu mieszamy.
Czekoladę w płynnej postaci delikatnie dodajemy do pozostałych składników w misce, cały czas mieszając.
Na końcu wsypujemy mąkę kokosową (zmielone wiórki kokosowe) oraz sodę oczyszczoną i znowu mieszamy.
Formę do pieczenie (u mnie to prostokątna keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie olejem kokosowym i przelewamy gotową masę.
Pieczemy około 30 min, sprawdzając suchość patyczkiem. Potem pozostawiamy brownie w uchylonym piekarniku jeszcze przez 10-15 min, żeby ciasto nie opadło.

Brownie z gorzkiej czekolady

Brownie z gorzkiej czekolady

Jeden kawałek brownie ma jakieś 275 kcal, T: 22 g, W: 12 g i B: 5 g. Smacznego! 🙂