Słyszeliście o tym, że warto pić szklankę rosołu dziennie, żeby poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci? Wszystko to, dzięki kolagenowi, który znajduje się w zwierzęcych kościach i zostaje uwalniany w trakcie gotowania. Do tego łagodzi stany zapalne, które pojawiają się w naszym organizmie oraz odbudowuje jelita.
W trakcie gotowania uwalniane są też minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, które wspomagają nasz układ odpornościowy i odbudowują kości.
Babcie na pewno powtarzały Wam, że rosół jest dobrym lekarstwem na przeziębienie, rozgrzewa i poprawia nastrój.
Wcale też nie musi być tłusty. Wystarczy, że wybierzemy chude, białe mięso z kurczaka lub indyka i zbierzemy szumowinę w trakcie gotowania. Albo też przecedzimy go przed podaniem, przez sitko.

Przepis poniżej. 🙂

Bulion – czego potrzebujemy?
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 1 seler
– 1 por
– 2 udka z kurczaka
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżka soli
– woda

Bulion – jak przyrządzamy?
Wszystkie warzywa obieramy ze skóry i wrzucamy w całości do dużego garnka. Kurczaka myjemy pod bieżąca woda i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy wodą, tak żeby przykryć wszystkie składniki. Gotujemy na małym ogniu przez min. 1 godzinę, a najlepiej około 4 godzin. W tym czasie dolewamy wody, która siłą rzeczy stopniowo odparowuje.

Domowa zupa pieczarkowa – czego potrzebujemy (2 porcje)?
– 500 ml bulionu
– 300 g pieczarek
– 30 g sera żółtego
– 100 ml mleka kokosowego

Domowa zupa pieczarkowa – jak przyrządzamy?
Najpierw dokładnie myjemy pieczarki, które później kroimy w cienkie plastry. Kolejno, obsmażamy je na oleju kokosowym aż zmienia barwę na ciemniejsza oraz doprawiamy solą do smaku.
Do garnka wlewamy 500 ml bulionu, dorzucamy gotowe pieczarki i razem zagotowujemy. Później nabieramy jedną chochlę gorącego bulionu do osobnego naczynia, dolewamy mleko i mieszamy razem, żeby mleko się nie ścięło. Przelewamy do garnka i mieszamy dokładnie razem.
Z bulionu wyciągamy marchew i pietruszkę, i kroimy w plastry do talerzy. Gotową zupę rozlewamy na dwie porcje, do których potem ścieramy na tarce ser żółty i dekorujemy natką pietruszki.

DSC07043

DSC07053-2

Taka domowa zupa pieczarkowa ze zdjęcia to 217 kcal T: 5 g, W: 37 g, B: 8 g.

Jeżeli mamy ochotę, możemy dorzucić do naszej zupy obrane mięso z kurczaka lub inne warzywa z ugotowanego wywaru. Wszelkiego rodzaju makarony i ryże też się sprawdzą.
Co do bulionu to możemy go przechowywać w lodówce i na jego bazie robić inne zupy lub też zamrozić na późniejszy użytek. Smacznego! 🙂