Lubicie makaron? Głupie pytanie, każdy lubi. 🙂 Na słodko z twarogiem i owocami lub na ostro z warzywami. Mmm… aż ślinka cieknie. Sęk w tym, że nikt nie lubi od niego tyć, a jest się do czego przyczepić. Szklanka makaronu to najczęściej 250-300 kcal, a gdzie tu jeszcze miejsce na sos i dodatki. Nie mówiąc już o tym, że niewiele osób potrafi przystopować na tej jednej szklance, czyli ok. 75 gramach. Toż to porcja dla wróbelka!

Mój znajomy zawsze powtarzał, że ludzie czepiają się Big Maca, który na dobrą sprawę liczy sobie 509 kcal, ale nikt już nie wspomni o spaghetti bolognese, którego kaloryczność dobija do 600. Zresztą, zerknijcie na ranking. Pierogi i schabowy z ziemniakami też pięknie się prezentują. Polska tłuszczem stoi! 😀

Dobra, pomarudziłam sobie, a teraz kolej na fit zamiennik, który na upartego może poudawać wspomniane wyżej danie. Tyle, że długie nitki zastępuje makaron z cukinii (własnoręcznie przygotowany), wieprzowinę – kurczak, a sos pomidorowy – pasta paprykowa (ze słoika). Ajvar może zaczarować nas hasłami: domowa receptura, bez konserwantów, naturalne składniki, bogactwo warzyw. Prawda? Czy nie? Zerknijmy na skład: papryka (73%), bakłażany (12%), ocet, olej słonecznikowy, koncentrat pomidorowy (3%), sól kuchenna, ostra papryka, cukier, przyprawy. Jak na gotowy produkt – super. Zwłaszcza, że mały słoik zawiera tylko 160 kcal.

Dzisiejszy przepis sprawdzi się idealnie, gdy mamy mało czasu, a chcemy zafundować sobie coś kolorowego na talerzu i w dodatku lekkostrawnego.

Makaron z cukinii – czego potrzebujemy? (2 porcje)
– 2 średnich cukinii (lub jednej duuużej)
– 400 gramów zmielonej piersi z kurczaka
– mały słoik pasty Ajvar (łagodniej lub ostrej)
– 2 łyżek oliwy

makaron z cukinii

Makaron z cukinii – jak przyrządzamy?
Najpierw dokładnie myjemy cukinię pod bieżącą wodą, a później za pomocą obieraczki do ziemniaków wycinamy paski. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy solą. Na jednej patelni smażymy makaron z cukinii, a na drugiej fileta. Kiedy kurczak będzie lekko zarumieniony, dodajemy pastę ze słoika i podgrzewamy całość.

ajvar

Makaron z cukinii przekładamy na talerz i dodajemy mięso. Gotowy posiłek zawiera 380 kcal. Smacznego! 🙂

ajvar z cukinią