Mąka kokosowa nie należy do najłatwiejszych rodzajów mąk w kontekście obróbki termicznej. Trzeba naprawdę kombinować z proporcjami, żeby ciasto się nie rozleciało. Albo nie było zbyt sypkie. W końcu nie chcemy, żeby kawałek ciasta rozsypał się w drobny mak, kiedy weźmiemy go do ręki. Krucha tarta z orzechowym kremem na szczęście przetrwała tę próbę.

Kruche ciasto w wersji low carb przygotowałam na bazie mąki kokosowej i masła. Tym razem nie wkładałam ciasta do lodówki, przed upieczeniem, jak to zwykle robię, przyrządzając spód do klasycznego kruchego. W przypadku mąki pszennej to dobry patent, ale z mąką kokosową nie do końca działa. Gotowe ciasto jest zbyt kruche i rozpada się. Dlatego lepiej od razu wsadzić spód do piekarnika.

Odpowiednie nadzienie też pomaga utrzymać lepszą formę ciasta. Tutaj użyłam masła orzechowego, które z natury jest lepkie i klejące oraz sera mascarpone, które nadało nadzieniu kremowej konsystencji. Dla mnie to idealne połączenie.

Krucha tarta z orzechowym kremem

Czego potrzebujemy? (8 porcji)
– 130 g mąki kokosowej
– 130 g masła
– 1 opakowanie sera mascarpone (250 g)
– 80 g masła orzechowego (100% orzechów)
– opcjonalnie: erytrytol/ksylitol/stewia
– 1/2 cytryny
– nasiona chia do posypania.

Krucha tarta z orzechowym kremem

Jak przygotowujemy?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół) i rozkładamy naszą stolnicę.
Wysypujemy na nią mąkę kokosową, dodajemy pokrojone w plasterki masło, po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie się nam rozsypywać w dłoniach to podlewamy je 2 łyżkami gorącej wody.
Formę do pieczenia (moja ma jakieś 27 cm średnicy) traktujemy papierem i wykładamy ciasto, ugniatając je wilgotnymi rękami. Pieczemy przez 10-15 min aż będzie lekko zarumienione.
Zostawiamy do przestygnięcia.

W misce mieszamy masło orzechowe razem z serem mascarpone. Wyciskamy sok z cytryny. Opcjonalnie dodajemy słodzidło do smaku. Całość mieszamy.
Gotowy orzechowy krem rozsmarowujemy na tarcie. Posypujemy po wierzchu nasionami chia. Wkładamy do lodówki, żeby masa stężała.

Krucha tarta z orzechowym kremem

I gotowe. Jeden kawałek ma jakieś 368 kcal, T: 33,5 g, W: 1,4 g i B: 7,3 g.  Smacznego! 🙂

 

Zobacz również:

Szarlotka na kokosowym spodzie