Pad thai, jak jego nazwa słusznie wskazuje, jest tradycyjnym daniem kuchni tajskiej. Sekret jego przygotowania tkwi w szybkim smażeniu potrawy w bardzo wysokiej temperaturze. Do tego, możemy ją przyrządzić dokładnie w kwadrans i potrzebujemy zaledwie jednego naczynia – woka. Za oryginalny smak potrawy odpowiada sos, na który składa się sos rybny, pasta tamaryndowa, sok z limonki, chilli i cukier. Zaś dodatkiem będzie albo kurczak, albo krewetki, albo tofu w wersji wegetariańskiej. Nieodłącznymi dodatkami są kiełki, cebula dymka i kruszone, prażone orzechy.*
Wszystko pięknie, ale jak przygotować takie danie w wersji niskowęglowodanowej? Przecież podstawą jest makaron ryżowy, który mimo, że nie ma glutenu to na brak węgli nie narzeka. A jednak można. Mam dla Was przepis na low carb pad thai z makaronem konjac. Już tłumaczę, co to takiego!

Konjac, albo raczej Dziwidło Rivera, to roślina uprawiana głównie w Chinach, Japonii i części Azji Południowo-Wschodniej. Żeby przygotować z niej mąkę, potrzebujemy bulwy. Bulwę gotujemy, aż do uzyskania galaretowatej masy, a potem wyrabiamy z niej mąkę. Dalej mąka posłuży do przygotowania ciasta, klusek czy makaronu. Co najciekawsze, konjac należy do dietetycznych dań, bo praktycznie nie ma kalorii, ale posiada dużo błonnika.**

Makaron z mąki konjac można oczywiście kupić jako gotowy produkt, reklamowany jako bezglutenowy, organiczny, nie posiadający w składzie pszenicy, pozbawiony tłuszczu i cukru. W 100 g znajdziemy zaledwie 9 kcal, T: 0 g, W: 0 g, B: 0,2 g i 4 g błonnika. W smaku jest bardzo zbliżony do tradycyjnego makaronu ryżowego, czyli właściwie nie ma smaku. Spróbujecie? 🙂

Low carb pad thai z makaronem konjac

Czego potrzebujemy (4 porcje)?
– 400 g makaronu z mąki konjac (użyłam noodle)
– 500 g piersi z kurczaka
– 2 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 50 g kiełków (użyłam mieszanki)
– 4 x cebule dymki
– 60 g orzechów ziemnych/nerkowców
– olej kokosowy do smażenia

Do przygotowania sosu:
– 3 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki soku z limonki/cytryny
– 2 łyżki pasty tamaryndowej
– 2 łyżki cukru kokosowego
– 1/2 łyżeczki płatków chilli

Low carb pad thai z makaronem konjac

Jak przygotowujemy?
Makaron z mąki konjac przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Najczęściej wystarczy, że go odcedzimy, przepłukamy 2-3 razy wodą i podsmażymy na suchej patelni przez 2 minuty.
Orzechy rozkruszamy w dłoniach i wrzucamy na suchą patelnię. Prażymy kilka minut aż się zarumienią.
W misce przygotowujemy sos, dokładnie mieszając, żeby rozpuścić cukier. Odstawiamy na bok.
W woku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju kokosowego i dorzucamy drobno posiekany czosnek, a po chwili również kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy przez kilka minut aż mięso nam się zamknie. Potem wbijamy jajka i smażymy jakąś minutę.
Kolejno do woka wrzucamy przygotowany wcześniej makaron i smażymy jakieś 2 minuty, po czym wlewamy sos. Znowu smażymy 2-3 minuty.
Na samym końcu dorzucamy pokrojoną cebulę dymkę i kiełki, ściągając naczynie z ognia.
Gotowe danie rozdzielamy na porcje i posypujemy prażonymi orzechami.

low carb pad thai

low carb pad thaiGotowe! Porcja ze zdjęcia ma jakieś 364 kcal, T: 18 g, W: 11 g, B: 37 g. Smacznego! 🙂

*Wikipedia

**Wikipedia