Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Co powiecie na sernik?
Pączki i faworki będą do nas machać z każdej sklepowej półki. Znajomi przyniosą do pracy cały karton ciepłych, polanych lukrem bułeczek. Pewnie niektórzy pracodawcy zamówią dostawę do samego biurka. Twojego biurka, bo akurat stoi na środku. Tak, żeby każdy mógł podejść i się poczęstować. Bo czemu by nie?

Złota rada dla Ciebie – nie daj się zwariować! 🙂 Pamiętaj, że jeden pączek to około 300 kcal. Dlatego zjedz tego jednego pączka na drugie śniadanie. Tak, żebyś miała cały dzień na jego spalenia. Idź w klasykę i wybierz takiego posypanego cukrem pudrem zamiast oblanego lukrem lub czekoladą. Nadzienie z róży lub konfitury. Omijaj szerokim łukiem różne wariacje na temat pączków: bita śmietana, adwokat – tylko podbijają ich kaloryczność.
Uśmiechaj się na wszystkie komentarze koleżanek, które tego dnia zjedzą 3-4 sztuki. To im pójdzie w biodra!

Jeżeli jesteś wytrwała to poniżej moja propozycja na Tłusty czwartek: sernik. Kaloryczność zbliżona, ale zawiera 2.5 x mniej węgli i prawie 3 x więcej białka. Przekonałam Cię? 🙂

Sernik pomarańczowy-czekoladowy

Czego potrzebujemy (8 porcji)?
– 500 g twarogu
– 3 jajka
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 2 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym
– 1 pomarańcza
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
– 2/3 rolki ciasta francuskiego

Sernik pomarańczowy-czekoladowy

Jak przyrządzamy?
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zrolowane, surowe ciasto francuskie wykładamy na blaszkę (moja jest tortownicą o średnicy 22.5 cm) i podpiekamy przez jakieś 15 min. Wyjmujemy zanim jeszcze zrobi się chrupiące.
Twaróg mielimy lub blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Potem dodajemy do niego po jednym żółtku i miksujemy. Osobno ubijamy pianę białek na sztywno.
Do masy serowej dolewamy wyciśnięty sok z połówki pomarańczy i startą skórkę oraz mąkę, i odżywkę białkową. Kolejno mieszamy delikatnie z białkami.

sernik pomaranczowy
Wykładamy całość na podpieczone ciasto francuskie i pieczemy w piekarniku przez 40-50 min.
Kiedy sernik będzie gotowy, warto zostawić go jeszcze na 10 min w uchylonym piekarniku, żeby nie opadł.
Sernik nam się studzi, więc warto zabrać się za przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę, po czym oblewamy wystudzone już ciasto. Na wierzchu wykładamy pokrojoną w plastry drugą połówkę pomarańczy.

sernik pomaranczowy

Porcja na zdjęciu ma 252 kcal, 12 g tłuszczy, 17 g węgli i 14 g białka. Smacznego! 🙂