Przychodzi niedziela to chyba najwyższy czas na coś słodkiego, prawda? 🙂  To zerknijcie poniżej na fit kokosanki, które znowu udało mi się przygotować bez dodawania cukru. Głównym składnikiem dzisiejszego deseru został olej kokosowy, który nieprzerwanie rządzi w mojej kuchni. Używam go do smażenia, pieczenia, jako dodatek smoothie, a nawet balsam do ciała (świetnie się wchłania i idealnie nawilża skórę). Słyszeliście o złotej zasadzie w kwestii dobierania kosmetyków? Otóż powinniśmy smarować się tylko tym, co możemy zjeść, bo przecież wszystkie kosmetyki przenikają przez naszą skórę (klik).

Olej oczywiście musi być tłoczony na zimno, nierafinowany. Dlaczego? Oleje, które są podgrzewane, w procesie produkcji, tracą swoje substancje odżywcze, a nawet przekształcają je na te szkodliwe. Wyjątkiem, jest właśnie olej kokosowy, który ma najwyższą temperaturę dymienia ze wszystkich olejów. Do tego ma potwierdzone działanie antybakteryjne*.

Dodatkowo, olej który jest mniej przetworzony, zachowuje swój naturalny zapach i smak. To możecie łatwo porównać, kupując olej koksowy rafinowany i nierafinowany. Ten drugi będzie miał znacznie bardziej wyczuwalny aromat kokosa.

Fit kokosanki w polewie czekoladowej

Czego potrzebujemy? (12 sztuk)
– 70 g oleju kokosowego nierafinowanego
– 50 g masła orzechowego
– 75 g wiórków kokosowych
– 25 g sezamu
– 10 g stewii/ksylitolu
– 20 g gorzkiego kakao

Fit kokosanki w polewie czekoladowej

Jak przygotowujemy?
Najpierw rozpuszczamy na patelni 50 g oleju kokosowego aż uzyskamy płynną konsystencję. Kolejno dodajemy do niego masło orzechowe i mieszamy aż składniki ładnie nam się połączą. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i sezam, i znowu dokładnie mieszamy.
Papierowe foremki układamy w formie na muffiny, a następnie przekładamy do nich przygotowaną mieszankę. Uklepujemy łyżką i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Kolejno przygotowujemy polewę czekoladową, używając zaledwie trzech składników: oleju kokosowego, stewii i kakao. Znowu rozgrzewamy na patelni olej, tym razem 20 g, oraz dodajemy kolejno stewię i kakao. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.
Wyjmujemy zastygnięte ciasteczka z lodówki i dekorujemy każde przygotowaną polewą. Wkładamy na 10 min do zamrażarki, żeby czekolada się zastygła.

fit kokosanki

fit kokosanki

I gotowe! Jedna sztuka ma około 129 kcal, T: 12 g, W: 2,5 g, B: 2,2 g. Smacznego! 🙂

P.S. Kokosanki przechowujemy w lodówce, żeby zachować ich stałą konsystencję.

*Food Pharmacy – Lina Nertby Aurell & Mia Clase – wyd. OTWARTE – Kraków 2017