Dzisiaj czas na chińczyka. Nikomu z nas nie kojarzy się dobrze z uwagi na rozległe menu, z którego proponuje się nam każdy rodzaj mięsa, ryb, owoców morza przygotowanych na kilkanaście sposobów. Jak to możliwe, że wszystkie te dania są przygotowane ze świeżych składników? Raczej średnio możliwe. Nie zmienia to jednak faktu, że osobiście uwielbiam chińczyka, dlatego dzisiaj proponuję Wam moją dietetyczną wersję. 🙂

Noodle – czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 200 g pełnoziarnistego makaronu typu noodle (lub chińskiego makaronu Chow Mein)
– puszka ananasa (można użyć świeżego, ale potrzebujemy też zalewy do przygotowania sosu)
– 2 ząbki czosnku
– 100 g kiełków bambusa (można zastąpić mieszanką kiełków na patelnię)
– 1 jajko
– 2 duże filety z kurczaka
– 1 biała i 1 czerwona cebula
– 2 papryki
– pęczek szczypiorku
– 2 łyżki mąki, najlepiej kukurydzianej
– 1 łyżka sosu sojowego
– 5 łyżek białego wina
– 1,5 łyżeczki miodu (może być też cukier, stewia, słodzik)
– 1 łyżka zmielonego imbiru
– oliwa do smażenia

noodle - skladniki

Noodle – jak przyrządzamy?
Najpierw gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Międzyczasie przelewamy ananasa z puszki, zostawiając zalewę, która posłuży do przygotowania sosu. Kolejno mieszamy 6 łyżek zalewy z mąką kukurydzianą, uważając, żeby nie powstały grudki. Dodajemy też sos sojowy, białe wino, miód lub cukier, imbir i odstawiamy na bok. Na natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy makaron i smażymy około minutę. Kolejno na patelnię dodajemy kiełki i smażymy kolejną minutę, po czym wbijamy rozbełtane wcześniej jajko i smażymy aż białko się zetnie. Rozgrzewamy drugą patelnię, dodajemy oliwę i pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażamy, żeby zmiękł, ale nie przyrumienił się, a potem odkładamy na talerz. Z kolei na patelni podsmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę i paprykę, a po około 2 minutach wlewamy przygotowany wcześniej sos i wodę, żeby przykryć warzywa. Dorzucamy też podsmażonego kurczaka i pokrojonego ananasa.
noodle - przygotowanie

Całość rozdzielamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem i wydawać by się mogło, że wychodzi spora porcja. Na załączonym poniżej zdjęciu widnieje jedno gniazdko makaronu, które waży 50 g i 1/4 mieszanki warzyw, i kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Taka porcja dostarcza 445 kcal. Oczywiście możemy doprawić sosem sojowym lub innym, wedle gustu. Smacznego! 🙂

Noodle