Mówiłam już, że jestem ekspertem od utylizacji odpadków? Oczywiście kulinarnych odpadków, resztek po obiedzie, itp. Tak było i tym razem. Ugotowałam rosół na skrzydle i udźcu z indyka. Oprócz aromatycznego bulionu, chciałam też wykorzystać gotowane mięso. Postanowiłam zrobić dwa dania. Jedno z nich to ekspresowe tajskie danie na bazie mleka kokosowego, które zjadł Kajtek. Drugie to keto zupa, którą zjadłam razem z już-mężem (składniki te same, oprócz makaronu). Poniżej przepis na to pierwsze. Podałam proporcje na dorosłą osobę.

Co zrobić z warzywami, które były podstawą bulionu? Mamy kilka możliwości. Możemy wykorzystać je do zrobienia pasty kanapkowej. Wystarczy, że dodamy 1-2 łyżki oliwy, przyprawy i całość zblendujemy. Możemy też użyć ich do przyrządzenia zupy-krem. Wystarczy, że dodamy szklankę rosołu i całość zblendujemy. Taką zupę możemy przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić. Potem (kiedy przyjdą gorsze czasy) mam gotowy obiad, wystarczy, że go odmrozimy.

Ekspresowe tajskie danie

Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 250 g makaronu (użyłam makaronu z czerwonej soczewicy, chociaż lepiej sprawdziłby się ryżowy)
– 1 ugotowane udko z indyka
– 1 ugotowane skrzydło z indyka
– 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw azjatyckich
– 1 opakowanie mleka kokosowego (400 ml)
– 1 łyża oleju kokosowego
– przyprawy: słodka i ostra papryka, imbir, kurkuma.

Ekspresowe tajskie danie

Jak przygotowujemy?
Dużym ułatwieniem jest ugotowanie rosołu, z którego potem wyciągniemy mięso i obierzemy z kości.
Jeżeli nie mamy w planach rosołu to możemy ugotować mięso w wodzie. Zalewamy zimną wodą, doprawiamy do smaku i gotujemy około 1 godzinę. Potem obieramy mięso za pomocą widelca i odstawiamy na bok.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy mrożone warzywa. Smażymy 10 min aż zmiękną. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy wszystkie przyprawy. Zagotowujemy.
Potem dodajemy ugotowane mięso i całość mieszamy.
Na koniec, do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy około 5-6 min. Odcedzamy.
Przekładamy gotowy makaron na patelnię z gotowym sosem mięsno-warzywnym. Znowu mieszamy i rozdzielamy na talerze.

Ekspresowe tajskie danie

Jedna porcja ma jakieś 599 kcal, T: 27 g, W: 46 g i B: 39 g. Smacznego!

 

Zobacz również:

Noodle