Moja babcia, widząc, że włączam ekspres, zwykła mówić, że kobietom w ciąży nie wolno pić kawy. Pewnie Wy też słyszeliście o tym setki razy. Argumenty, które nagminnie się przewijają, wskazują na uzależniający wpływ kofeiny na człowieka oraz wypłukiwanie magnezu z organizmu. Dla wszystkich Pań, które odmawiają sobie spożywania tego czarnego, aromatycznego napoju, mam przepis na kawowe ciasto z cukinią i orzechami. Zapach i smak kawy zamknięty w jedynym kawałku może być zamiennikiem na magiczny okres 9 miesięcy. 🙂
Natomiast oficjalne zalecenia, pokazują, że 200 mg kofeiny dziennie, dla ciężarnych, to dawka bezpieczna. Przykładowo espresso zawiera ok 75 mg kofeiny, natomiast kubek zwykłej, czarnej kawy może zawierać od 70 do 140 mg kofeiny. Przeprowadzone badania miały charakter krótkoterminowy i nie wskazywały na występowania nadciśnienia u noworodków, ale brakuje badań długoterminowych na dzieciach, których matki spożywały taką ilość kofeiny w ciąży. Dlatego warto poprzestać na jednej filiżance dziennie, jeżeli nie występują po niej żadne nieprzyjemne dolegliwości, a skutkuje to poprawą naszego samopoczucia.*
Kawowe ciasto z cukinią i orzechami
Czego potrzebujemy? (12 porcji)
– 500 g cukinii
– 3 jajka
– 70 g oleju kokosowego
– 200 g mąki kokosowej/zmielonych wiórków kokosowych
– 20 g stewii
– 100 g orzechów pekan/włoskich
– 120 ml espresso
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Kawowe ciasto z cukinią i orzechami
Jak przygotowujemy?
Najpierw zaparzamy espresso. Ważne, żeby napar był aromatyczny i intensywny. Jeżeli używamy rozpuszczalnej to najlepiej wsypać 2 łyżeczki kawy i zalać 120 ml wody. Zostawiamy do przestygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (opcja grzania góra-dół).
Cukinię obieramy ze skóry i trzemy na tarce, na drobnych oczkach.
Do miski wsypujemy mąkę kokosową lub zmielone na pył wiórki kokosowe. Rozpuszczamy w rondelku olej kokosowy, aż uzyskamy płynną konsystencję, i wlewamy do miski. Całość mieszamy, po czym wbijamy jajka.
Dodajemy również stewię, mielony cynamon, sól i sodę oczyszczoną. Znowu mieszamy. Na końcu wlewamy przygotowany napar kawowy oraz startą cukinię, razem z sokiem. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Orzechy przekrawamy na pół lub w kroimy w kostkę, w zależności od preferencji, dorzucamy do miski z ciastem.
Masę wylewamy do formy (moją jest tortownica o średnicy 22,5 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy około 60 min.
I gotowe. Jeden kawałek ma jakieś 247 kcal, T: 23 g, W: 5 g, B: 4 g. Smacznego! 🙂
*Czego unikać w ciąży?, Ajwen Dietetyka Kliniczna, https://www.youtube.com/watch?v=gL_nsMqH2zE
Można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia?
[…] założenie ciasta, czyli zachować słodki smak. Jakoś wtedy nie przyszło mi do głowy kawowe ciasto z cukinią i orzechami albo czekoladowe brownie z awokado (chociaż nie, awokado to przecież owoc!). Szukałam […]
Czym można zastąpić kawę, może kakao?
Pewnie, można dodać napój na bazie kakao lub karobu.
Witam po wymieszaniu składników masa jest dość sypka a w przepisanie jest napisane wylewamy co zrobić?
Kasiu, moja masa była gęsta, ale na pewno nie sypka. Jakiej używasz mąki? Dodałaś również sok z cukinii?