Wyobrażacie sobie święta bez sałatki jarzynowej? Nie chodzi mi konkretnie o tradycyjną mieszankę ziemniaków, zielonego groszku, marchewki, pietruszki, selera i jajek, polanej słuszną ilością majonezu, ale o inne wariacje na jej temat. Bo na Waszych świątecznych stołach pojawią się zapewne różne odmiany popularnej sałatki z buraków, gyrosa czy bardziej nowoczesnej z makaronem ryżowym. Założę się, że w każdej rodzinie jest jakaś ciocia, która od kilkunastu lat wykonuje swoją popisową sałatkę, a próby jej kopiowania, każdorazowo kończą się klęską.
U mnie w tym roku, na stole, zagości sałatka śledziowa. Przepis jest banalnie prosty i jego wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. W zamian dostajemy oryginalne łódeczki cykorii, wypełnione rybno-jajecznym farszem, którymi możemy poczęstować gości, ale i zjeść jako białkowo-tłuszczowe śniadanie.

Ponadto, już wielokrotnie wspominałam, że nie lubię majonezu,  dlatego tutaj go nie znajdziecie. Prawdę mówiąc, majonez jest dla mnie mdły i zamiast podkreślić smak potrawy, po prostu go psuje. Dlatego rzadko sięgam do świątecznego stołu, żeby skosztować jakieś sałatki. Głównie dlatego, że są przeładowane majonezem i ciężko stwierdzić, jakie warzywa się w nich znalazły.  Ja mam swój patent, który idealnie zastępuje majonez, a do tego nadaje potrawie oryginalnego smaku. Otóż wystarczy wymieszać serek śmietankowy z ostrą musztardą, czosnkiem i doprawić solą i pieprzem. Wtedy nic już nie będzie mdłe. Szczegóły poniżej. 🙂

Sałatka śledziowa bez majonezu

Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 2 główki cykorii
– 300 g śledzi w occie
– 6 jajek
– 1 czerwona papryka
– 100 g zielonych oliwek
– 100 g marynowanych pieczarek
– 100 g serka śmietankowego (u mnie Violife)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sałatka śledziowa bez majonezu

Jak przygotowujemy?
Najpierw gotujemy jajka na twardo przez około 8-10 minut i zostawiamy do przestygnięcia.
Śledzie osuszamy z zalewy i kroimy w kostkę. Świeżą paprykę myjemy pod bieżącą wodą i też kroimy w kostkę. Oliwki i pieczarki przekrawamy na pół. Ostudzone jajka przeciskamy na sitko i dodajemy do reszty składników.
Całość przekładamy do miski, dodajemy serek śmietankowy, musztardę i przeciskamy przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pierzem, i dokładnie mieszamy.
Liście cykorii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kolejno napełniamy je przygotowaną sałatką i układamy na talerzu. Na wierzchu posypujemy ziołami prowansalskimi.

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Jedna porcja ma jakieś 380 kcal, T: 28 g, W: 6 g i B: 27 g. Smacznego! 🙂