Święta już coraz bliżej, więc warto zabrać się za kolekcjonowanie przepisów na wszelkiego rodzaju łakocie. I żeby nie skończyło się jak zwykle na trzydniowym obżarstwie, możemy z powodzeniem zamieniać tradycyjne składniki na ich dietetyczne odpowiedniki. A dalej zostanie nam już tylko […]
Czytaj dalejPrzychodzi niedziela i pewnie dla większości to najlepszy moment, żeby spotkać się z rodziną czy znajomymi. A skoro już zawitają w nasze progi to warto by ich czymś poczęstować. Zgodnie z polska tradycją, postawmy na szarlotkę. W końcu zwykło się […]
Czytaj dalejSłyszałam kiedyś teorię, że lody odchudzają. Z uwagi na ich niską temperaturę, organizm musi je najpierw ogrzać do swojej własnej, przez co zużywa dużo energii. Dochodzi zatem do spalania, optymiści twierdzą nawet, że spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, istnieją przecież […]
Czytaj dalejCzasami przychodzi taki dzień, że nie wyobrażamy sobie dalszej egzystencji bez skosztowania czegoś słodkiego. Kiedy już prawie zakładamy buty, żeby wyruszyć do pobliskiej cukierni po wielką kremówkę, zaczynamy zastanawiać się czy naprawdę chcemy dowalić naszemu organizmowi taką dawką cukru. Czy […]
Czytaj dalejDzisiaj na stole zagości alternatywa dla klasycznego sernika na kruchym spodzie. Moja wersja nie zawiera ani cukru, ani twarogu, ani nawet nie wymaga ugniatania ciasta. Wszystko robi się samo. Prawie. 🙂 Wiele osób zachwyca się możliwością zrobienia spodu na bazie […]
Czytaj dalejPlanując zakupy na kolejny tydzień, zawsze zastanawiam się, co jeszcze mogę wziąć do pracy jako przekąskę, oprócz owoców. Warzywa – jasna sprawa! Czasami jednak mam ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie chcę biegać do automatu z batonami, kiedy nadejdzie […]
Czytaj dalejOd jakiegoś czasu moim śniadaniowym menu zawładnęłam owsianka. I to bezkonkurencyjnie. Kiedy tylko mam rano czas, gotuję mleko, wsypuję płatki, cynamon, potem dodaję suszone owoce i nasiona, i voilà zastrzyk energii na cały dzień gotowy. Czasami, spiesząc się do pracy, gotuję owsiankę na […]
Czytaj dalejNa początek coś bardzo tradycyjnego i jednocześnie banalnego w przygotowaniu. Specjalność mojej babci: ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Czego potrzebujemy? (5 porcji) – 1,5 szklanki ryżu – 5 jabłek (miękkich) – 2 łyżki cynamonu Jak przyrządzamy? Najpierw płuczemy ryż […]
Czytaj dalej