Ja wiem, że zrobiło się zimno i powinnam serwować przepisy na rozgrzewające zupy, gulasze, i tłuste mięsa. Najlepiej w towarzystwie kiszonej kapusty, polanej oliwą z oliwek, żeby dobre bakterie zasiedliły nasze jelita i zadbały o odporność. Tylko co zrobić z kilogramami dyni, które już wylądowały w zamrażarce?
Można poczekać do kalendarzowej zimy i wykorzystać je do zrobienia zupy albo gulaszu. Można też przygotować jesienne lody z dyni, które zawierają najlepsze połączenie świata: suszone daktyle i pastę sezamową. I rozkoszować się lodami o smaku chałwy.

To połączenie odkryłam przy okazji przygotowywania ciasta marchewkowego z kremem. Krem smakuje jak tradycyjna chałwa, ale jest od niej dużo zdrowszy (50% chałwy to miazga sezamowa, druga połowa to cukier plus konserwanty, ewentualnie syrop glukozowy plus konserwanty). W połączeniu z dyniowym purée tworzy zupełnie nowy, karmelowy smak. Lody nawet kolorem przypominają karmel.

Jesienne lody z dyni

Czego potrzebujemy? (2 porcje)
– 1 szklanka purée z dyni (200 g)
– 10 suszonych daktyli bez pestek (80 g)
– 2 łyżki pasty/masła sezamowego/tahini (30 g)
– szczypta cynamonu i kurkumy

Jesienne lody z dyni

Jak przygotowujemy?
Zaczynamy od przyrządzenia purée z dyni.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Dynię kroimy na ćwiartki i wydrążamy środek razem z pestkami. Ćwiartki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 min aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy i studzimy.
Potem wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i blendujemy na gładki mus.
Ze średniej wielkości dyni, możemy przygotować 4 szklanki purée. Dzielimy na porcje i mrozimy w woreczkach strunowych.
Do przygotowania lodów, potrzebujemy 1 szklankę purée, które było zamrożone przez min 4 h.

Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, żeby zmiękły. Potem odlewamy wodę, przekładamy do blendera, dodajemy zamrożone purée z dyni oraz pastę sezamową. Doprawiamy do smaku i blendujemy razem na gładki mus. I przekładamy do misek.

Jesienne lody z dyni

Jesienne lody z dyni

 

Dekorujemy orzechami, pestkami lub gorzką czekoladą. Jedna porcja ma jakieś 215 kcal, T: 6 g, W: 35 g i B: 4 g. Smacznego!

 

Zobacz również:

Kotlety z dyni w orzechowej panierce
Czekoladowe ciasteczka z dyni