Zastanawiałam się ostatnio, jakie są moje ulubione kuchenne zapachy. Prawdą jest, że ciężko przygotować coś, co pobije swoją wonią świeżo upieczoną szarlotkę z cynamonem. Ale niedawno zmieniłam zdanie. Zaraz po tym, jak wyjęłam z piekarnika kapustę kiszoną w piwnej zalewie z dodatkiem kminku. Szarlotka się chowa albo raczej pozostaje na marnej pozycji najlepszego deserowego zapachu. A wiadomo, że nie samym deserem człowiek żyje. 😀
Dlatego mam dla Was dzisiaj pomysł na niebanalny, wysokobiałkowy obiad – pieczone kiełbaski z dzika na kapuście kiszonej. Prawdziwa uczta dla zmysłów!

Skoro o białku mowa to warto chyba wspomnieć, jaką ważną rolę odgrywa dla naszego organizmu. Przede wszystkim służy nam jako budulec, ale czasami bywa zużywany do produkcji energii. Spożywając białko, pozwalamy, żeby nasze ciało rosło, rozwijało się, ale i regenerowało. Dzięki niemu budujemy masę mięśniową, ale i odporność, dbamy o prawidłową pracę naszego mózgu i całej gospodarki hormonalnej.
Zalety spożywania białka można mnożyć, ale zawsze pojawia się pytanie, ile go spożywać, żeby nie przedobrzyć? Kiedy jemy za dużo białka to może się zdarzyć, że zostanie odłożone jako zbędna tkanka tłuszczowa w naszym organizmie. Dlatego ogólna zasada mówi o 0,8-1,2 g białka na kilogram ciała, czyli u kobiety ważącej 60 kg, podaż białka powinna utrzymywać się na poziomie 48-72 g dziennie. Mówimy oczywiście o przeciętnej kobiecie, jeżeli będzie ona regularnie trenującym sportowcem, to ta wartość urośnie dwukrotnie. Kulturyści spożywają nawet 3-4 g białka na kilogram masy ciała.*

Nieźle, co? 😀 Tutaj nie będziemy popadać w skrajności, ale zerknijcie poniżej na danie, które pokryje większość dziennego zapotrzebowania na białko.

Pieczone kiełbaski z dzika na kapuście kiszonej

Czego potrzebujemy? (4 porcje)
– 8 kiełbasek z dzika (ewentualnie białych kiełbasek)
– 600 g kapusty kiszonej (użyłam Charsznickiej)
– 330 ml piwa (najlepiej Pale Ale lub IPA)
– 1 gruszka
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy: kminek cały, suszony majeranek

Pieczone kiełbaski z dzika na kapuście kiszonej

Jak przygotowujemy?

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (opcja grzania góra-dół).
Kapustę kiszoną odcedzany z zalewy i przekładamy do naczynia  żaroodpornego. Mieszamy dokładnie z 1 łyżeczką kminku. Kolejno zalewamy kapustę piwem.
Kiełbaski nacinamy tak jak na grilla i układamy na przygotowanej wcześniej kapuście. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso. Po wierzchu posypujemy 1 łyżeczką suszonego majeranku.
Gruszkę myjemy i kroimy w paski, po czym wtykamy między kiełbaski.
Naczynie zakrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, a potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut, czekając aż kiełbaski ładnie się zarumienią.

Pieczone kiełbaski z dzika

Pieczone kiełbaski z dzika

Porcja ze zdjęcia ma jakieś 375 kcal, T: 10 g, W: 15 g, B: 46 g.

*Polski przewodni PALEO. Teoria, praktyka, przepisy, Iwona Wierzbicka, Katarzyna Karus-Wysocka, Wyd. Publicat