Zawsze przy okazji organizowania grilla mój już-mąż upierał się, żeby przygotować grillową sałatkę. W jej skład wchodziły wszelkiej maści warzywa z surowym kalafiorem i majonezem na czele. Jakoś nigdy nie mogłam się do niej przekonać przez obecność tego majonezu właśnie, więc starałam się wymyślić inne zamienniki tego vege dodatku.
Kiedyś przypadkiem padło na faszerowane pieczarki, bo akurat kupiłam dosyć dorodne okazy, które świetnie się do tego nadawały. Zapakowałam do nich resztkę warzyw z lodówki, dodałam starty ser i tak powstał zielony dodatek, który świetnie sprawdził się w towarzystwie pieczonego mięsa.
Plusem tego dania jest możliwość przygotowania go w domu, w piekarniku i późniejsze odgrzanie go na ruszcie.

Jeżeli chcemy zjeść pieczarki jako osobny posiłek, np. w formie kolacji to polecam podanie ich z warzywnym makaronem. Zakupiłam ostatnio słynną temperówkę, która w łatwy sposób pozwala na przygotowanie spaghetti z ulubionych jarzyn. Obiera się je dosłownie w kilka minut. Polecam! 🙂

Faszerowane pieczarki z piekarnika

Czego potrzebujemy? (2 porcje)
– 4 duże pieczarki
– 1 cebula
– 200 g brokuła
– garść jarmużu
– 80 g sera cheddar
– 40 g parmezanu
– 4 pory
– olej kokosowy
– sól, pieprz

Faszerowane pieczarki z piekarnika

Jak przygotowujemy?
Pieczarki dokładnie myjemy i pozbywamy się nóżek, które posłużą nam jako składnik farszu. Kapelusze wycieramy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i obsmażamy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (opcja pieczenia góra-dół). W międzyczasie kroimy w kostkę brokuła, siekamy cebulę, a jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczarki zdejmujemy z patelni i wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut. Wtedy obsmażamy resztę warzyw z odkrojonymi wcześniej nóżkami. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku i dodajemy starty parmezan. Mieszamy dokładnie razem.

Wyjmujemy ostrożnie pieczarki i napełniamy przygotowanym farszem. Całość zapiekamy razem jeszcze 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy makaron z pora. Po umyciu warzywa, przekrawamy go wzdłuż na cztery kawałki, otrzymując długie paski. Wrzucamy je na kilka minut na rozgrzany olej aż zmiękną. Pod koniec doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stary ser cheddar. Mieszamy dokładnie razem, żeby ser się rozpuścił.

pieczarki faszerowane

pieczarki faszerowane

I gotowe: rozdzielamy makaron z pora na dwa talerze oraz dokładamy po dwie faszerowane pieczarki.
Porcja ze zdjęcia to jakieś 388 kcal, T: 24 g, W: 25 g, B: 26 g. Smacznego! 🙂
Uwaga! Jeżeli chcemy jeszcze bardziej ograniczyć ilość węgli w przepisie to z powodzeniem możemy zastąpić makaron z pora, np. makaronem z cukinii.